Царево

Мечтаете ли за отдих на красиво и спокойно място  край брега на морето?

Място на което можете да се докоснете до чисти  плажове, красива  и недокосната природа, екзотична растителност, архитектурни и исторически забележителности  – това е Царево.

Ако искате  да се насладите  на спокойствие, топли слънчеви лъчи и солени морски  вълни Царево е точното място за една незабравима почивка за вас и вашето семейство.

Освен  до морето в  Царево можете  да се докоснете и до тайнствената красота на Странджа планина  и  до  запазилите се и  днес традиции и обичаи. В следствие от смесването на стари езически обичаи с православното християнство се е появила уникалната субкултура в региона. Отражение на това е един  от най – красивите и въздействащи ритуали запазил се и в наши дни  а именно  „Нестинарството„ . Нестинарските танци върху жарава могат да бъдат видени само в тази част на България, Европа и Света .

Църквата „Успение Богородично” е архитектурна забележителност  от 1831 г.  самотно извисяваща се на южния полуостров на града. Тя е разположена в кв. Василико, там където първоначално възниква град Царево. След мащабен пожар през 1832 г.  градът е бил опожарен и същата съдба е имала и старата  църква „Св. Успение Богородично”, която е била срината до основи и построена отново през 1895 г. от където датира сегашният и образ. Интересен  факт е, че тя е била смятана за пиратска църква  заради  пиратски символ в долната част на кръста изобразен над  входа.  Днес църквата е действаща и с отворени врати за любопитните посетители и се намира в непосредствена близост до хотел „Paradise”.

Друга голяма забележителност в града, наречен „музей на открито”, са останките на най – големият български кораб „Горянин” разположен на площада.

Общинският музей пази в себе си  ценни археологически артефакти, като основен акцент от експозицията са странджанските църкви и странджанската  иконописна школа .

Уединеността на малкото градче, обаче не означава, че е трудно достъпен и ограничено от икономическите центрове на България. Царево се намира на около 470 км от столицата и на 70 км от Бургас. Ако искате да се отдадете на спокойствието което дава градчето и забавленията  в Слънчев Бряг и околните курорти – Царево е най–добрата дестинация, както за семейства така и за свободни хора търсещи приключения и незабравими спомени.

Заповядайте в Царево,

веднъж дошли винаги ще се връщате !